Rosa oktober

rosasloyfe_3

Jeg syntes det er en fantastisk ting at en hel måned av året vies til en ekstremt viktig og god sak. Jeg har skrevet om temaet kreft og rosa sløyfe – aksjonen flere ganger før, blant annet da jeg skrev et veldig personlig innlegg om dette for noen år siden. Det er vel kanskje det mest personlige innlegget jeg noen gang har skrevet på denne bloggen, og da jeg leste det på nytt i går, fikk jeg lyst til å dele uttdrag fra det igjen.

…Jeg kan huske da mamma fikk brystkreft. Jeg husker den dagen hun fortale oss det som om det var i går. Jeg husker at jeg ikke fikk gå på fotballtrening – for et barn på 11 år var det veldig merkelig. 

Det eneste jeg visste om brystkreft, var at en dame som jobbet i barnehagen  jeg gikk i da jeg var liten hadde hatt det, og at hun hadde dødd av det. Ikke bare hadde hun dødd av det, hun hadde dødd på en ferie i syden med familien da hun trodde at hun hadde blitt frisk igjen. Grusomt…

 Jeg husker noen av cellegiftkurene. De var sterke og førte til at mamma lå rett ut med en influensa lignende tilstand i 2 – 4 dager én gang i måneden. Jeg husker spesielt godt bursdagen min da jeg ble 12 år. Jeg måtte utsette barneselskapet for at mamma skulle orke å arrangere det. Det var en rar og litt utrygg opplevelse for et barn. Heldigvis var min familie en av de heldige familiene. Jeg bla ganske tidlig trygg på at mamme ikke ville dø av denne sykdommen. Legene hadde sagt at hun hadde oppdaget svulsten tidlig og at dette ville gå bra. 

I årene etter at mamma ble frisk, har jeg blitt mer og mer klar over hva som egentlig skjedde og hvor farlig den og andre kreftsykdommer er. Jeg har blitt redd for å miste mine nærmeste og tenker på det oftere enn normalt…  Dessverre er det mange som mister sine nærmeste i kreft hver eneste dag. Denne høsten har jeg selv en nær venninne som mistet sin far og jeg har og to andre venninner som sitter ved sykesengene til sine mødre. Alle er relativt unge mennesker som fortsatt kunne hatt en langt liv fremfor seg. 

rosasloyfe

Til tross for god forskning på kreft i Norge, anslås det at kvinner har så mye som 29,1 % sjanse for å utvikle kreft før fylte 75 år, for menn er prosenten 36%. Snaut 40%, altså 4 av 10 vil utvikle kreft en gang i løpet av livet. Dette tallet er alt for høyt og med tanke på det livet vi lever i dag, bør hver enkelt virkelig ta sitt ansvar for å unngå dette.

Vi skal ha respekt for vår egen kropp og gi den det den trenger for å bli motstandsdyktig mot ulike sykdommer. Det innebærer både sunn mat og fysisk aktivitet, men aller viktigst er å sjekke seg! Uansett hvilken alder du er i, skal du gå jevnlig til legen for nettopp å sjekke deg. Jeg har selv sett at en tidlig konsultasjon har reddet liv, og jeg har dessverre også sett at å unnergrave viktigheten av å gå til legen har ført til det motsatte. Det finnes ikke noe verre for verken den rammede eller dens familie at man får beskjed om at legebesøket dessverre kommer noen år for sent…  #Sjekkdeg kampanjen til Det Nye er et eksempel på en kampanje som skal minne oss jenter på å sjekke oss for livmorhalskreft. Rosa sløyfe -aksjonen setter fokuset på mammografi og ikke minst bidrar mer og bedre forskning.

Min oppfordring til deg er: Støtt kreftforskning og husk å sjekke deg. En tur til legen er aldri forgjeves. Gjør det for deg selv, og for dem du er glad i.

 

 

Følg med på Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge